Wednesday, December 30, 2009

learn from "cilia"


(pseudostratified ciliated columnar epithelium)

Doktor sangat bersungguh-sungguh menerangkan kepada kami(pellajar tahun 4) tentang "occupation medicine" bg topik pneumoconiosis.

Pneumo = lung = paru-paru
conio = dust = debu atau partikel2 halus seakan2 debu
osis = condition = kondisi

Ringkasnya,maksud pneumoconiosis adalah "dusty lung"..
Doktor menerangkan mekanisma pertahanan tubuh tatkala partikel2 halus tersebut memasuki saluran pernafasan kita..

Salur pernafasan kita terdiri daripada hidung,mulut dan seterusnya ke peparu melalui tekak kita:larynx,trachea and bronchiole..



Uniknya ciptaan Allah,"larynx" kita diliputi oleh sejenis epithelium iaitu "pseudostratified ciliated columnar epithelium"...


(histology picture)
Cilia itu saya ibaratkan seperti bulu-bulu kecil pada permukaan "larynx" kita.Doktor berkata,cilia pada permukaan larynx kita akan bergerak serentak dalam arah yang sama apabila bendasing memasuki slauran pernafasan kita.

Tatkala itu,saya teringat kepada firman Allah dalam surah As-saff ayat 4.Mafhumnya:

"Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur,mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang kukuh"

Saya cuma ingin simbolkan di sini,
Seperti cilia yang terdapat pada permukaan larynx bergerak serentak dalam arah yang sama ketika cuba menyingkirkan bendasing dari saluran pernafasan kita.Di situ,wujudnya kesatuan antara cilia tersebut.

Begitulah juga manusia yang bergelar muslim,kita semua sayangkan Islam.Namun,alangkah indahnya jika kita seperti cilia tersebut,bersatu dalam menyingkirkan dan menghapuskan segala bendasing yang mampu menjatuhkan Islam.Kesatuan itu penting.Ia ibarat seperti catalyst(pemangkin) dalam menegakkan Islam di muka bumi ini.

Thursday, December 24, 2009

mabruk atul

Dear Maizatul Akmal bt Mohamad Nazri aka atul,
congratulation for getting 9A's in PMR 09..
one step forward to achieve your ambition as a doctor insyaAllah..
let this meaningful moment pass as history n continue to strive for all As' in SPM 2011..


Monday, December 21, 2009

Sumbang menyumbang...




Dura kembali lagi..memandangkan cuti winter nanti ada program anjuran PERUBATAN pusat,jom kita sama2 memeriahkan program ini dengan menyertai program ini dan barangkali kepada sesiapa yang ada duit lebih dan idak tahu hendak disalurkan ke mana,bagus juga jika dapat disalurkan ke program ini.bayangkan,sumbangan anda yang sekecil2 zarah ditambah pula ikhlas sebagai perisanya,insyaAllah,duit yang anda salurkan itu akan menjadi satu amalan yang akan membantu anda tatkala dihisab di akhirat kelak.

Lagipun,anda menyumbang untuk majlis ilmu.Majlis ilmu adalah salah satu taman-taman di syurga.Ilmu yang diperoleh dalam program tersebut akan dijadikan sebagai panduan sepanjang hidup utk diamalkan.betapa besarnya pahala yang Allah kurniakan kepada hamba2Nya yang membantu agamaNya.

Jika merasakan 1 unit agak banyak,berkongsilah dengan sahabat-sahabat anda yang ingin menyumbang jua.

Fikir2kanlah...

Untuk maklumat lanjut,boleh dilayari di laman ini
http://seminar.perubatan.org/k03/?page_id=230

SPONSORSHIP SYSTEM

In conjunction with the 3rd Seminar, PERUBATAN is once again applying the members’ sponsorship system to support part of the seminar’s expenses
.
OBJECTIVE
• to decrease the cost bore by PERUBATAN in handling the seminar
• to stimulate the concept of unity, synergy and cooperation among PERUBATAN members
• to give a chance to PERUBATAN members to contribute financially besides contributing through spiritual and physical supports

THE SYSTEM
• Minimal sponsor amount is 1 unit = LE 100
• Those who are interested can contact the representatives from each batch hopefully before 31st December 2009

We are honored to receive the sponsorship from PERUBATAN members, be it participants or not. Your kindness and good deeds are very much appreciated. For further information, please contact(for zagazig residents) :
Mazuan bin Mohd Noh 014-4023991 (one_knw@yahoo.com)
Duratul’ain bt Mohamad Nazri 019-1651204 (duratul88@yahoo.com)
Syafi’ah bt Mohamad 011-3434221


“The likeness of those who spend their wealth in Allah's way is as the likeness of a grain which growth seven ears, in every ear a hundred grains. Allah gives increase manifold to whomever He will. Allah is All-Embracing, All-Knowing.
(Al-Baqara :261)


N/B:
• (20-24) Dec 09- registration for seminar
• 25 Dec 09 - announcing participants’ name
• (26-31) Dec 09- fees collection done by each representative from each batch

Friday, December 11, 2009

which one??


(cardiologist)




(obstetric and gynecologist)


sometimes,i always think about my specialities in medicine.since i was 5 years old,i wanted to be cardiologist.The desire increase as i was in form 5.but now,as i go through 4th year in medicine and after having consulting with my friend about my criteria,my friend suggest me to be obstetrician and gynecologist(ONG)..and lately,my desire toward cardiologist slight deteriorate..but subject about heart and anything that related to systemic circulation is still on top of one of my subject that i can understand quite easily..but,now,i only need to focus on my studies and grab all the information that is given during lecture and round..may all the information given will be used and help me in the future as a doctor and lecturer and finally,assist me in choosing the specialities in medical field,insyaAllah...

Monday, December 7, 2009

merentasi 21

Apabila ditanya apa azam umur baru,hanya satu perkara yang terlintas dalam fikiran saya,iaitu saya dah boleh mengundi ketika PRU di Malaysia nanti.Buat masa ini,impian tersebut tidak dapat dilaksanakan memandangkan PRU 13 pun lambat lagi(tak silap seusai saya peroleh ijazah) dan jika PRU "just around the corner",akta yang diwujudkan membataskan keinginan saya untuk menjadi pegundi.

Tapi,pengundian exco-exco PERUBATAN pusat baru-baru ini menjadi langkah pertama saya untuk melaksanakan impian saya sebagai seorang pengundi.Keputusan pilihanraya PERUBATAN pusat telah diumumkan.Tahniah dan takziah diucapkan buat exco-exco PERUBATAN pusat bagi sesi 2010/2011 atas taklifan yang diamanahkan.

Zagzig bila lagi??tak sabar-sabar nak ambil bahagian sebagai pengundi.Sebenarnya,berdasarkan pemerhatian saya selama ini,seorang ketua atau pemimpin itu mesti kena banyak berkorban.Mereka berkorbanmasa(masa ulangkaji),wang(barangkali banyak digunakan untuk top up),jiwa(bersabar apabila menerima cemuhan,atau ketidakpuasan hati ahli)dan banyak lagi.Memang layak sungguhlah jika kita sebagai ahli menganugerahkan mereka tokoh tadhiyyah(tadhiyyah:yang sanggup berkorban) macam yang baru-baru ini dianugerahkan kepada Dr.Abdul Hadi dan Dr.Azlizan (wakil medic) dalam program raya haji(SHAHADAH 09) baru-baru ini.Tahnniah.

Memang layak sungguh sahabt-sahabt saya itu memperoleh gelaran tokoh Tadhiyyah.Izan,memang sibuk sentiasa.Namun,kesibukannya itu dalam organisasi tidak melupakan tanggungjawab dia kepada ahli bait.Macam Hadi pula,saya memang "tabik spring".Dalam keadaan yang tidak mengizinkan untuk dia berjalan sempurna kerana patah kaki,namun pasti jasadnya kelihatan dalam mesyuarat.Gigih sungguh beliau mendaki tingkat lima dewan DPMZ itu.

Sebenarnya,post kali ini,saya dedikasikan buat keluarga(mak,abah,shahir dan atul) sahabat-sahabat dan adik-adik(junior) saya di bumi Mesir amnya dan di zagazig khususnya atas ucapan-ucapan dan hadiah-hadiah yang diberikan tatkala usia ini menjangkau 21 tahun.Hana dah sibuk tanya di mana ulangtahun 21 diadakan..sabar ye Hana..Buat ahli bait Imarah Doktor Yusuf(kak wahida,adila,nisa' dan alia),minta maaf,asyik tertangguh sahaja rancangan kita untuk menjamu selera bersama-sama.Memang rindu untuk bersama-sama dengan awak semua.





(sebelum hadiah dibuka)




(unexpected cake)



(penyediaan sarapan oleh chef adila)



(Adila,Aizah,Amirah,Husna,Safiyyah dan Athirah(junior baru) : thanx for the gift)

*baru perasan,kebanyakan hadiah tersebut ada unsur-unsur merah jambu* :)

Sunday, December 6, 2009

kasihmu amanahku..

Alhamdulillah,jumaat lepas(4/12/09),smart circle perubatan bagi tahun 1 dan 2 berjalan dengan lancar walaupun tidak semua dapat bersama dalam halaqah keilmuan ini.sedih juga kerana ahli keluarga tidak cukup.diharapkan,walaupun kami tidak dapat sama-sama berkumpul,saya mengharapkan agar adik-adik smart circle saya melakukan perkara yang bermanfaat dan tidak melanggar syarak..

Untuk adik-adik smart circle jannatul firdaus(asiah,hafidza,izzati azyan,sofieyah,aishah,akashah & anis),akak gembira mendapat adik-adik yang bersama-sama menghidupkan suasana kekeluargaan dalam smart circle kita.semoga hari-hari yang mendatang,membuatkan kita lebih mengenali dan memahami antara satu sama lain.semoga ikatan yang terjalin itu berteraskan ukhuwwah fillah bukan friendship forever.

Buat adik-adik smart circle aishah humaira'(syafiah,intan,azhani,amirah,adila,nazilah,kaka,hamizah & keyda) dan tidak dilupakan buat sahabat tersayang,safiyyah aminuddin,semoga ukhuwwah antara kita semakin teguh dalam melayari bahtera sepanjang bergelar sebagai seorang pelajar perubatan dan insyaAllah,sebagai seorang doktor muslim juga.semoga,kebersamaan kita ini mnejadi pemangkin untuk mencapai kejayaan.

Tidak lupa juga,buat sahabat-sahabat smart circle syifa'(aizah,huda,hana,wani,tj dan kak maya),semoga smart circle menjadi satu medium kepada kita untuk lebih memahami dan mengenali antara satu sama lain walaupun sudah 3 tahun lebih kita bersama.semoga,ikatan yang terjalin ini tidak putus setelah kita semua bergelar doktor.insyaAllah,jika ada kelapangan dari segi material dan masa,kami yang semenanjung ingin ke sabah.'Sabahan" juga jangan lupa untuk ke semenanjung. ;)saya sayang kamu semua.

Terima kasih.Kalian adalah pemacu survival saya dalam melaksanakan taklifan yang diamanahkan.Buat sahabat-sahabat tahun empat,terima kasih kerana kebersamaan anda selama 3 tahun lebih ini menjadi pemangkin menuju kejayaan.Memang benar,kasih sayang anda semua adalah amanah kepada saya untuk memeliharanya..



(smart circle aisyah humaira')

Thursday, September 3, 2009

mEnTaDbIr & DiTaDbIr

"Maha suci Allah Yang di tanganNya lah segala kerajaan,dan dia Maha Kuasa atas segala sesuatu,yang menjadikan mati dan hidup,supaya dia menguji kamu yang lebih baik amalnya.Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun" (Surah Al-Mulk:ayat 1 & 2)

Al-Mulk bermaksud kerajaan.Surah ini dijadikan sebagai salah satu surah harian yang sering dibaca pada waktu malam.Antara fadhilat surah ini ialah surah ini akan menjadi salah satu yang melindungi pembacanya daripada azab di dalam kubur.

Khalid Ibn-e Ma'dan radi-Allaho 'anho juga telah meriwayatkan bahawa , "surah ini akan merayu bagi pihak pembacanya didalam kubur dan berkata, 'Ya Allah ! jikalau aku ini berada didalam kitabMu, maka terimalah syaf'atku, jika tidak hilangkan lah sahaja daku ini daripada KitabMu ! Surah ini akan muncul didalam bentuk seekor burung,mengembangkan sayapnya keatas mayat itu dan menjaganya daripada siksaan kubur, : Ia telah meriwayatkan semua sekali kelebihan-kelebihannya yang mengatasi daripada segala surah Tabarak-al-ladhi ini. Ianya sendiri tidak akan pergi tidur sehingga lah ia membaca dua surah ini.




Selain itu,pernah juga seorang doktor dalam bidang usuluddin(jika tidak silap) mengemukakan ayat ini untuk menjadi dalil naqli bagi menjawab soalan rakan sekelas saya.Ketika itu kami belajar tentang proses kejadian manusia berdasarkan surah al-mukminun.

Seusai doktor menyudahkan penerangannya,lantas seorak rakan kelas saya bertanya kepada doktor tentang hukum untuk menggugurkan janin apabila kita mengetahui bahawa bayi yang bakal dilahirkan bakal memperoleh penyakit genetik ataupun kecacatan.

Jawapan yang diberikan oleh doktor ialah tidak boleh digugurkan.Berdasarkan ayat 1 & 2 dalam surah al-mulk menyatakan bahawa Allah menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapakah hambaNya yang lebih baik amalannya.Bayi yang bakal dilahirkan itu menjadi ujian kepada kedua-dua ibu bapanya untuk melihat keimanan mereka kepada Allah.

UJIAN

Apabila dikatakan tentang ujian,ia boleh datang dalam bentuk TEKANAN dan DISKRIMINASI.Ujian juga boleh tampil dalam bentuk TAWARAN dan HABUAN.Pokoknya,jangan sampai kita tertelan mata pancing kerana ingatlah;sepat yang bodoh pun tidak akan memakan pancing emas.

(dipetik daripada kata pengantar dalam buku yang bertajuk kemuncup dalam perjuangan karangan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat)


"Maha suci Allah Yang di tanganNya lah segala kerajaan,dan dia Maha Kuasa atas segala sesuatu,yang menjadikan mati dan hidup,supaya dia menguji kamu yang lebih baik amalnya.Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun" (Surah Al-Mulk:ayat 1 & 2)

Antara sifat Allah SWT ialah sifat memiliki kerajaan.Sifat yang ada pada Allah itu perlu kita tiru;dimana kita diminta supaya menjaga kerajaan dan kerajaan yang paling kecil yang mesti dijaga ialah kerajaan diri sendiri,dan kerajaan yang besar ialah kerajaan rumah tangga manakala kerajaan yang paling besar ialah kerajaan yang melibatkan sebuah negeri atau negara.

Allah telah menyebutkan perkara yang penting dala dua ayat tersebut;
1)soal hidup dan mati





2)soal langit dan bumi




Kedua-duanya menjadi unsur yang penting dalam kerajaan Islam.Dunia hari ini menghidangkan kita dua bentuk kerajaan iaitu kerajaan Islam dan kerajaan tidak Islam.

Apakah gambaran kerajaan tidak islam???

1)hanya memikirkan soal hidup sahaja
2)soal mati dianggap sebagai penyudah bagi seluruh kehidupan manusia
3)pentadbiran kerajaan tersebut hanya duniawi semata-mata,sekadar mencakupi kehidupan di bumi semata-mata.

Apabila landasannya adalah dunia semata-mata,akhirat bukan penghujungnya,lahirlah segala sikap dan sifat negatif yang boleh memusnahkan kerajaan tersebut.

Oleh itu,Allah mengajar hambaNya,apabila memerintah kerajaan,sama ada kerajaan itu kecil sahaja(tubuh badan/diri sendiri),kerajaan besar(rumah tangga) dan kerajaan yang paling besar(negeri/negara),kerajaan tersebut hendaklah dikendalikan selaras dengan kerajaan langit dan bumi.Kerajaan yang mematuhi sunnatullah dan syariatullah.

Daripada sekecil-kecil kerajaan sehinggalah kerajaan yang paling besar sekali,semuanya mestilah berlandaskan SUNNATULLAH & SYARIATULLAH.

Kerana itulah roh dan semangat tauhid itu namanya TAUHID,bukannya berkisar dalam erti mengEsakan Allah SWT semata-mata,tetapi turut mengEsakan pemikiran sekalian hambaNya,mengEsakan tindakan ke atas hamba Allah yang akhirnya mengEsakan pentadbiran ke atas makhluk di muka bumiNya.

Tanpa kita sedari,ayat 1 dan 2 surah al-Mulk tersebut menerangkan bahawa kita sebagai hamba Allah telah melibatkan diri dalam kerajaan seluas-luasnya waima secara senyap-senyap ataupun secara terang-terangan.

Maka,menjadi satu kewajipan ke atas kita sebagai khalifah di muka bumi ini memastikan semua kerajaan yang dipimpin daripada sekecil-kecil kerajaan sehingga kerajaan yang paling besar,mestilah caturannya berlandaskan Sunatullah dan Syariatullah.



Friday, August 28, 2009

Sebat ke atas peminum arak

Isu hukuman sebat kepada pesalah minum arak telah menarik perhatian pelbagai pihak untuk memberikan pandangan dan komen masing-masing. Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.



Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w. Apabila asasnya adalah nas, maka ianya adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya � kerana ianya berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 � 80 rotan jumlahnya.

Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak. Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi. Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam.


Ianya memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan. Oleh yang demikian, kita meminta supaya pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan itu sehingga memberi gambaran salah mengikut syariat Islam. Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam.

Haramnya arak adalah tidak mengira tempat � samada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri. Menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya � adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi !


{petikan dari harakah daily}

Tuesday, August 25, 2009

....no title...

Alhamdulillah,bulan yang dinanti-nanti telah tiba..




25 ogos 09









-Tahniah,Dun permatang pasir dimenangi oleh PAS melalui calonnya MOhd. Salleh Man-
(takbir-Allahuakbar)




-tahniah buat para pengundi,insyaAllah,pilihan anda adalah pilihan terbaik,ke arah negara berkebajikan-


Situasi semasa Influenza A(H1N1)
[setakat 25 ogos 2009,jam 9 pagi]

Kes Kematian : Satu
Jumlah Kematian : 70

Hari ini sejumlah 52 pesakit baru dengan gejala influenza-like illness (ILI) telah dimasukkan ke hospital untuk rawatan dan dalam masa yang sama sejumlah 162 pesakit ILI telah didiscaj keluar menjadikan baki seramai 1,345 pesakit ILI sedang menerima rawatan di 82 buah hospital termasuk 1 hospital swasta di seluruh negara. Untuk makluman daripada jumlah pesakit yang sedang dirawat, hanya 202 pesakit (15%) yang disahkan positif H1N1.

Dari 202 kes yang disahkan H1N1, 42 kes berada di ICU di mana 5 kes merupakan kemasukan baru, terdapat 2 kematian (belum disahkan oleh Jawatankuasa Semakan Kematian) sementara 2 lagi kes dipindah keluar dari ICU. Daripada 42 kes yang sedang dirawat di ICU, 38 kes (95%) mempunyai faktor risiko iaitu penyakit kronik (15), obesiti (9), diabetes (6), kanak-kanak/bayi (3), hamil/postnatal (3) dan Sindrom Down (2).

Untuk makluman, satu kematian didaftarkan pada hari ini setelah disahkan oleh Jawatankuasa Semakan Kematian (Mortality Review Committee). Kes ini melibatkan seorang kanak-kanak berusia 3 tahun. Beliau mendapatkan rawatan awal pada 12 Ogos 2009 di hospital kerana kejadian demam sawan bersama batuk selama 2 hari. Pada 13 Ogos 2009 keadaan pesakit semakin tenat dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi dan rawatan tamiflu dimulakan. Hasil ujian makmal mendapati kes positif influenza A (H1N1) pada 17 Ogos 2009. Walaubagaimanapun beliau meninggal dunia pada 18 Ogos 2009 dengan sebab kematian H1N1 Encephalitis with Cerebral Odema and Multiorgan Failure.

Di peringkat global, laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), menunjukkan jumlah kes yang sehingga 25 Ogos 2009 adalah berjumlah 239,397 dengan 2,578 kematian dan ini menunjukkan penularan pandemik H1N1 di dunia masih lagi aktif dengan jumlah negara sebanyak 182. Pihak WHO dalam laporannya juga mengingatkan bahawa angka-angka yang ditunjukkan tidak menunjukkan gambaran situasi sebenar memandangkan WHO kini tidak lagi mewajibkan pelaporan kes.

{maklumat diperoleh daripada laman web kementerian kesihatan malaysia}


Liverpool vs aston villa



>huhu,liverpool kalah di tempat sendiri..tak percaya rasanya..bukan calang-calang kalahnya,3-1..rasa macam tak percaya je..haha..tapi,tengok liverpool main kebelakangan ni pun,tak nampak "gah" mereka sebagai pasukan top 4 EPL...go go liverpool esp gerrard(d best midfielder)

......insyaAllah,post yang akan datang,rasanya seperti hendak bercerita tentang vaksin H1N1(selesema ****)..seronok menonton Anatomy of pandemic di saluran Discovery..berminat dengan cara penerangan mereka dan mudahkan kefahaman saya terhadap ilmu yang telah saya pelajari dalam Mikrobiologi(3rd year)..belajar medic dengan cara menonton televisyen pun banyak membantu untuk memahami matapelajaran perubatan...ok,sehingga berjumpa lagi..

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK DAN SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA..THE SAME RAMADHAN,BUT DIFFERENT RESULT..



Tuesday, August 18, 2009

Tatkala terkenang....

Alhamdulillah,balik kali ini saya merasakan sedikit kelainan.Sepanjang keberadaan di Malaysia,alhamdulillah,saya diberi peluang untuk menikmati satu kenangan.InsyaAllah,kenangan ini pasti tidak akan saya lupakan.Perkenalan yang sekejap cuma,semoga hati-hati ini diikat atas dasar akidah dan ukhuwwah islamiyyah.Jangan diucapkan selamat tinggal,tetapi ucapkanlah semoga berjumpa lagi.Andainya takdir pertemuan kembali ini bukan di dunia,nantikanlah di syurga.InsyaAllah.





140809...
Selamat hari lahir buat Maizatul Akmal bt Mohamad Nazri...
Sweet 15...
Semoga memperoleh 9A dalam PMR 2009..
Semoga kita bersama-sama menggapai impian kita untuk menjadi doktor,insyaAllah..



Tuesday, August 11, 2009

jangan lupa hubungan ini


inilah virus H1N1






H1N1 vs H5N1






mekanisma penciptaan virus H1N1



-cuba perhatikan,khinzir menjadi haiwan perantara dalam mekanisma ini.

-akan tetapi,apa yang saya perhatikan,seperti tiada tindakan untuk mengawal penyakit
ini melalui binatang itu

-hal ini kerana,penularan wabak ini bukanlah melalui pemakanan(makan daging khinzir)

-penyebaran wabak daripda manusia kepada manusia menyebabkan penyebaran wabak ini berlaku begitu pantas

(gambar hiasan untuk post kali ini..hehe)




-sesuatu yang kita jangan lupakan perhubungan ini
(swine flu = influenza A = selesema H1N1 = selesema babi)

p/s :bagi maklumat di ats,saya budak baru belajar,jika ada kesalahan tolong tegurkan..

Thursday, August 6, 2009

Economy class syndrome & DVT (study mode)

Traveller's Thrombosis

-also known as Economy class syndrome

-it's is the occurrence of deep vein thrombosis in travellers

-Most commonly reported in people who have travelled long distances by aircraft and who are already at an increased risk of thrombosis


*deep vein thrombosis = deep venous thrombosis*
(DVT)
-is formation of blood clot(thrombus) in deep vein

-a form of thrombophlebitis (inflammation of a vein with clot formation)

-commonly affects the leg veins (such as the femoral vein or the popliteal vein) or the deep veins of the pelvis.

-can occur without symptoms, but in many cases the affected extremity will be painful, swollen, red, warm and the superficial veins may be engorged

-ost serious complication of a DVT is that the clot could dislodge and travel to the lungs, which is called a pulmonary embolism (PE)

-late complication of DVT is the post-phlebitic syndrome, which can manifest itself as edema, pain or discomfort and skin problems


(deep venous thrombosis,ileofemoral)


How to prevent DVT during your travel?

-Prevention consists of adequate hydration[2](drinking, abstaining from alcoholic beverages and caffeine), moving around and calf muscle exercises

-Any traveller with significant risk factors should seek medical advice and be considered for prophylaxis

-Aspirin is not recommended

- Severe risk for thrombosis can prompt a physician to prescribe injections with low molecular weight heparin (LMWH), a form of prophylaxis already in common use in hospital patients

-wearing compression socks whilst traveling



(compression sock)

Wednesday, June 24, 2009

.....

Assalamualaikum...

Walaupun peperiksaan pathology bagi kertas dua sudah 4 hari berlalu,namun bahangnya sedikit terasa hingga kini.hati ini berat untuk meulakan langkah baru bagi menghadapi peperiksaan mikrobiologi pula yang dijadualkan akan berlangsung pada 30 jun(bertulis) dan 1 julai(lisan).

Seusai kertas jawapan diambil,dapat saya lihat wajah sugul rakan-rakan sekelas saya dan tidak kurangnya para pelajar mesir juga.bibir ini gagah juga mengukir senyuman untuk mengubat hati yang lara.kebanyakan daripada kami mengaku soalan kali ini agak sukar.apabila ketua jabatan(doktor amal) pathologi bertanya tentang soalan tersebut,kami memberitahu yang soalan tersebut susah.dia juga setuju tapi ada sedikit penambahan kepada persetujuan tersebut.Katanya,soalan tersebut memang susah jika kamu tidak membacanya."dush"!!benar juga apa yang doktor katakan.

soalan kertas dua kali ini banyak berkisar tentang 'mikroskopic picture'."doktor ni,memang nak jadikan kita semua pathologist ke?"itulah kalam yang saya ajukan kepada kawan serumah saya.mereka semua hanya mampu tersenyum.mereka juga gundah memikirkan jawapan mereka.

Keesokan harinya pula,peperiksaan lisan bagi subjek ini.saya hanya membelek buku(bukan membaca)pada lewat malam kerana tidak sanggup untuk mengetahui jawapan kepada soalan kertas dua tersebut.namun,saya gagahkan diri juga untuk membaca sepintas lalu buku tersebut apabila trfikir bahawa ilmu perubatan yang saya pelajari di tahun tiga ini bukanlah untuk peperiksaan semata-mata.ilmu inilah yang akan diadaptasikan semasa saya melangkah masuk ke alam pekerjaan saya nanti.

Meskipun sedih memikirkan peperiksaan tersebut,tetapi terdetik sedikit rasa kepuasan kerana subjek ini mendedahkan saya kepada kepelbagaian penyakit berserta karakternya.bersyukur kerana sebahagian penyakit yang sentiasa menjadi tanda tanya saya akhirnya terjawab juga apabila mempelajari matapelajaran pathology.

Buat sahabat seperjuangan tahun 3 kuliah perubatan zaqaziq,bersama-sama kita mendoakan yang terbaik buat diri kita semua dan meningkatkan kualiti dan kuantiti usaha kita untuk meraih kecemerlangan dalam peperiksaan akhir tahun ini.semoga Allah mempermudahkan kita semua untuk mencapai misi kejayaan di dunia mahupun akhirat.Tidak lupa juga buat sahabat-sahabat yang lain,semoga dipermudahkan jalan untuk mencapai kejayaan.

Terima kasih tidak terhingga juga buat mak,abah,shahir dan atul yang tidak putus-putus memotivasikan diri ini untuk lebih kuat lagi dalam menghadapi pancaroba di alam universiti ini.tidak lupa juga buat guru-guru dan kawan-kawan,sungguh saya tidak akan lupakan "simbiosis" yang terjalin antara kita.

SELAMAT MAJU JAYA BUAT SEMUA.BITTAUFIQ WANNAJAH.



Wednesday, June 10, 2009

Detik yang tidak terdetik


Bersediakah kita??

Sedang asyik menelaah subjek Pathology,pintu bilikku diketuk oleh ahli baitku,Amirah..
"Dura,dah baca offline msg?"amirah bertanya kepadaku.
"Belum lagi,kenapa?"jawabku.
"5 orang medic cairo terlibat dengan kemalangan.Seorang telah kembali ke rahmatullah.Rasanya semua yang terlibat adalah peljar 3rd year",amirah memaklumkan peristiwa tersebut kepadaku.

Luluh jantung ini apabila mendengar berita tersebut.Tatkala itu,aliran noradrenalin terasa dalam tubuh ini.Petang tadi,baru sahaja saya membaca cerpen tentang kematian dalam blog seorang pelajar Al-azhar di bumi Zaqaziq.Malam ini pula,dikhabarkan tentang pemergian salah seorang ahli PERUBATAN ke rahmatullah.

Walaupun tidak mengenali sahabat tersebut,namun pemergiannya menghadap Ilahi sangat dirasai.Indahnya Islam,walaupun musibah melanda ke atas insan yang tidak kita kenali,namun atas ikatan akidah Islam yang terbina,kepedihannya jua dirasai.

"Sungguh besar ujian yang Engkau kurniakan kepada hamba-hambaMU ya Allah,"monolog hati ini.Di musim imtihan ini,siapa sangka kita akan dikejutkan dengan kematian.

"tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasai mati"...

Peristiwa tersebut segera mengingatkan saya kepada kalam Allah tersebut.Kematian adalah sesuatu yang pasti cuma keadaan,tempat dan waktunya sahaja yang berbeza.Allah tidak akan melambatkan atau mempercepatkan kematian kita walaupun sesaat.Semuanya di bawah kuasa Allah.Dalam menghadapi IMTIHAN DUNIA,IMTIHAN ALLAH jangan dilupakan kerana imtihan tersebut adalah pasti.Sudahkah kita bersedia secukupnya untuk menghadapi imtihan Allah?muhasabah diri kembali.

Ketika ini juga saya teringat akan keluarga nun jauh di sana.Kini,baru saya lebih memahami kesedihan yang melanda mak,abah dan adik-adik tatkala ingin meninggalkan tanah air untuk sementara waktu demi mencari permata ilmu di bumi anbiya' ini.Hanya kepada Allah sahaja mereka meletakkan pergantungan terhadap keselamatan dan kesejahteraan saya sepanjang di bumi mesir ini.Saya pun begitu jua.Apabila sudah berjauhan,hanya Allah sahaja tempat saya bergantung memohon agar keluarga dan rakan-rakan di malaysia di bawah perlindunganNya.

Semoga Allah kurniakan kekuatan dan kesabaran kepada ahli-ahli keluarga dan sahabat-sahabat mangsa.Sesungguhnya,ujian tersebut adalah tarbiyyah dan kasih sayang yang Allah kurniakan kepada hamba-hambaNya.Musibah tersebut juga menjadi peringatan kepada kita yang masih bernyawa agar sentiasa menyediakan bekalan yang secukupnya untuk berjumpa dengan-Nya.

Al-fatihah buat saudara Amar Zulkifli dari pulau pinang(pelajar perubatan tahun 3 kaherah).Semoga Allahyarham diletakkan dalam golongan mereka yang beriman dan Allah janjikan syurga...



Quote for patho's day...


(aortic aneurysm-pengembangan yang tidak normal pada salur darah aorta)
*selalu dengar tentang penyakit ini dalam rancangan ER(emergency room)..cuma belum bersemuka lagi.. :)

Pathology...
7 hari lagi..
Kami(peljar perubatan malaysia tahun 3) sudah berjanji dengan mama kami(doktor Amal) untuk memperoleh keputusan terbaik(MUMTAZ) dalam peperiksaan akhir tahun 3 ini terutama bagi matapelajaran "KING OF MEDICINE" iaitu Patholgy..

"PROMISE was light and dreamy and LIFE become dark and praktical.But darkness is a funny thing if you are in it long enough,you can easily spot what's important.."

Mudah sahaja untuk melafazkan janji,namun untuk menunaikannya,berat hati rasanya..
Untuk merealisasikan janji tersebut,sudah pasti dituntut pengorbanan..
Bila dikatakan berkorban,kepahitannya terasa ketika melaluinya namun natijahnya indah apabila ia diakhiri..Segala kepahitan itulah yang mematangkan kita dan menjadikan kita lebih optimis dalam menempuh ranjau sepanjang kehidupan..

Pathology...
Selama beberapa bulan saya mendampingi tunjang utama dunia perubatan ini,memang seronok mempelajarinya..Di sinilah saya mula berkenalan dengan pelbagai jenis penyakit dan menyelami 'peribadi' penyakit tersebut..

Bagi saya,perkenalan tersebut memang indah,namun untuk memastikan bahawa pengetahuan tersebut dipasak dalam memori,hanya Allah sahaja yang tahu.Mungkin ukhuwwah saya dan pathology ini masih tidak mencapai martabat ukhuwwah yang paling rendah sekali iaitu salamatus sodri(berlapang dada)..haha,maknanya lepas ini,saya kena bersenang hati semasa mengulangkaji matapelajaran ini.Ukhuwwah dengannya kena ditingkatkan lagi.Yang penting,saya mesti boleh mengaplikasi dan mengadaptasi segala pengetahuan saya tentang perubatan ketika saya bersemuka dengan bakal pesakit saya.

"Peperiksaan sebenar dalam bidang perubatan ini adalah ketika berhadapan dengan pesakit namun peperiksaan untuk KEHIDUPAN adalah ketika kita berhadapan dengan Allah"

Sudah bersediakah saya untuk menghadapinya??

Sunday, June 7, 2009

Once upon a time...



When i was in year six,i was very dissapointed as i couldn't achieve all A's in UPSR..
My parents too..it took about 2 to 3 days to realize the result..
My dream to further my study in boarding school seems far away..
But life has to go on..

I was school in SMKA Pedas...
I never ever dream to enter the school...
But,Allah knows the best...Alhamdulillah,I got all A's in PMR..
Tears run down on abah's face...yes,that was the tear of happiness..
I'll not forget that moment..
Then,I got offered to go to a boarding school..my brother also there..
I asked abah about the offer..i confused..people around me always said that,that kind of school is one of the best school..oh,what should i do??it was my dream once time ago..
Abah advised me to stay in the same school(SMKA Pedas)..oh no..i chase to achieve it,but now i have to forget about it..BUT Allah knows the best for His servant..we plan and He plans too..His plan still the best..

Again,i couldn't achieve straight A's in SPM...huhu..
My dream to further study in medical course in western country,seems very hard to achieve it..life must go on..
I chose to study in matrix..there,i struggle to achieve 4.00 so that i can enter medical course after studying there for 1 year..

One morning,my ex-schoolmates sent me a message about the application to further study in Egypt in medical course..it was organized by JAPIM(Jabatan Agama Pendidikan Islam & Moral)..the application form was obtained from our secondary school..

Alhamdulillah,the process went smoothly although there were so many things to do and of course,there must be some obstacles..
Thanks to abah..He never give up to see her daughter dream become true..to be a doctor is my dream since I was 5 years old..

Thank you Allah..
now,i am a medical student in zagazig university..
3 years to go to complete my degree in medicine..
I'm very grateful because Allah give me chance to further my study here..
Here,a lot of knowledge i gain..and know,i must learn how to apply the knowledge in my life's routine and the most impotant thing is i must find the way to share it with malaysian after graduating as a medical student..

Actually,I state some of my journey as a student in this post because,
My passion to learn medical subject deteriorate lately...
I lost my focus..

All of the above remind me to appreciate the things that i've obtained now..
Hopefully,after this i gain my spiritual back and increase my focus towards medicine..

I WANT TO BE A DOCTOR..
I MUST BE A DOCTOR..
I'M DOCTOR TO BE..

"May Allah facilitate the way to be a muslim doctor.."

Monday, June 1, 2009

Kemenangan yang pasti...

Bilakah semua ini akan berakhir...
cukuplah...saya tidak tahan lagi..
sedih,marah,kecewa..segala-galanya ada...
Bilakah mereka yang tidak bersalah ini akan dibebaskan...
Kenapa mereka ditahan tanpa bicara??
Adilkah??sedangkan,di akhirat nanti,semua umat manusia akan dihisab amalannya untuk menetukan syurga atau neraka..Allah itu Maha Besar dan Maha Adil..Tiada siapa yang mampu menandingi kuasa Allah...

Akan tetapi,saya lihat pemerintah masa kini,dengan kuasa yang tidak sebesar mana,berlgak seolah-olah dialah yang paling berkuasa...mereka lupakah bahawa ada kuasa yang lebih besar dan berkuasa iaitu Allah??merka tidak ingatkah,setiap perbuatan mereka walaupun sebesar zarah akan dihisab juga??malangnya,kejahatan mereka bukan sebesar zarah...barangkali sebesar lautan di muka bumi..

ISA...
bilakah pengakhirannya??sudah silih berganti negara bertukar tampuk kepimpinan,akan tetapi,dimanakah keadilan??sehingga kini,saya masih tidak jelas lagi akan keperluan ISA tersebut dan saya rasa tidak perlu diperjelaskan..cukuplah hukum Allah dilaksanakan di muka bumi,nescaya amanlah seluruh isi bumi..

Antara kezaliman ISA yang semestinya sudah terang lagi bersuluh..

1)Pemergian Aina Mardhiah Shahrial ke Rahmatullah tanpa sempat menatap wajah ayahnya,Shahrial buat kali terkahir.Shahrial merupakan salah seorang tahanan ISA yang telah ditahan tanpa bicara selama 7 tahun.Walaupun telah dibebaskan tetapi dideport ke Indonesia,namun peristiwa hitam itu masakan boleh dilupakan.

2)Saudara Nasarudin Nasir,tahanan ISA yang telah dibebaskan juga kehilangan ibunya semasa dalam tahanan.Beliau DIberi masa yang terhad untuk bersama arwah ibunya buat kali yang terakhir.

3)Baru-baru ini,saudara Mat Sah Mohd Satray juga tidak sempat mentap wajah ibunya buat kali terkahir kerana masih berada dalam tahanan dan salah seorang mangsa kezaliman yang tidak dibebaskan.(boleh baca lebih lanjut di laman bog isteri beliau:http://www.lailagmi.blogspot.com/)

Pada hemat saya,tidak perlu dirungkaikan lagi kekejaman ISA.CUkuplah dengan apa yang terjadi,dan sudah pasti kita yang mepunyai ikatan aqidah dan ukhuwwah Islamiyyah ini seharusnya rasa akan keperitan tersebut.

Tidak disangkal juga,dalam memperjuangkan dan mendaulatkan Islam di muka bumi ini,adalah menjadi satu kewajipan setiap pejuang Islam itu diuji.Pelbagai variasi tribulasi dikurniakan ke ats mereka yang bersedia mewakafkan diri untuk Islam.

Ingatlah,sesiapa yang memperjuangkan Islam,mereka ibarat menggenggam bara api.Memang mudah untuk berkata,namun,saya rela merasai kepanasan api di dunia berbanding api di neraka kelak(nauzubillah).

Walaupun tidak mampu menjadi panglima utama dalam memperjuangkan Islam,namun gagahkanlah diri untuk menjadi sayap perjuangan Islam.

JANGAN TAKUT DAN JANGAN BERSEDIH,SESUNGGUHNYA ALLAH BERSAMA KITA...

parasites to be......

Parasitology written exam..
One day to go...(3rd june 09)
So many parasites that we've to memorize..
But,it's one of the light subject in mdicine and it's quite interesting...
oh,what are the parasites will be asked in the exam??..

Although the parasites present a bad manner in our life,but each creation from Allah has its own invisible meaning...

There are so many statements in Al-quran that urged us to think,to observe and take lesson from every creation

I must keep up my effort to achieve a flying colours result..and of course,my classmate,they also must be the best...we must be the best...

Last,i hope that everythings that i've learnt in 3rd year,it'll be kept in my mind..so,to learn doesn't mean to be excellent,but to be excellent,i've to learn..am i right??

Sunday, May 24, 2009

so close...

April....
again,it rocks the world...

A New Influenza Virus

Novel influenza A (H1N1) is a new flu virus of swine origin that was first detected in April, 2009. The virus is infecting people and is spreading from person-to-person, sparking a growing outbreak of illness in the United States. An increasing number of cases are being reported internationally as well.

It’s thought that novel influenza A (H1N1) flu spreads in the same way that regular seasonal influenza viruses spread; mainly through the coughs and sneezes of people who are sick with the virus.

It’s uncertain at this time how severe this novel H1N1 outbreak will be in terms of illness and death compared with other influenza viruses. Because this is a new virus, most people will not have immunity to it, and illness may be more severe and widespread as a result. In addition, currently there is no vaccine to protect against this novel H1N1 virus. CDC anticipates that there will be more cases, more hospitalizations and more deaths associated with this new virus in the coming days and weeks.

Novel influenza A (H1N1) activity is now being detected through CDC’s routine influenza surveillance systems and reported weekly in FluView. CDC tracks U.S. influenza activity through multiple systems across five categories. The fact that novel H1N1 activity is now detected through seasonal surveillance systems is an indication that there are higher levels of influenza-like illness in the United States than is normal for this time of year. About half of all influenza viruses being detected are novel H1N1 viruses.

MAY...

U.S. Closer to Viable Swine Flu Shot

By Steven Reinberg, HealthDay Reporter - Sun May 24, 8:48 PM PDT
- SUNDAY, May 24 (HealthDay News) -- U.S, health officials reported progress towards a viable H1N1 swine flu vaccine this week, with experts at the U.S. Centers for Disease Control and Prevention saying they had two promising candidate viruses for use in such a shot.

"Today CDC received, from one institution, a candidate vaccine virus," Dr. Anne Schuchat, the CDC's interim deputy director for science and public health program, said during a news conference on Friday.

The strain was created by "combining the genes of the novel H1N1 virus with other parts from other viruses," Schuchat explained. This type of hybrid virus will grow more easily in eggs -- an essential part of the vaccine production process.
The CDC, along with the U.S. Food and Drug Administration, has also created a second candidate virus using reverse genetics, Schuchat said.

The CDC is testing both viruses to make sure they can stimulate an optimal immune response, Schuchat said. "After that work is done suitable viruses will be sent out to manufacturers. We expect by the end of May that will happen," she said.
Also Friday, Department of Health and Human Services Secretary Kathleen Sebelius announced that the federal government was allocating $1 billion to the search for a swine flu vaccine, the Associated Press reported. The funding is aimed at pilot testing of a vaccine and the setting up of a "pre-pandemic" stockpile that HHS said would cover at least 20 million people, including health-care workers and people at high risk for complications from the illness.

In related news, a study released on Friday suggests that many of the genes that make up the new H1N1 swine flu virus have been circulating undetected in pigs for more than a decade.

Scientists at the CDC and elsewhere sequenced the genomes of dozens of samples of the swine flu strain and found it is distantly connected to its closest viral relatives.

The researchers also found that the new H1N1 strain lacks genes that -- in other influenza A strains -- confer ease of transmission and virulence.

CDC officials discussed the findings at a teleconference Friday. The findings were released early in the journal Science because of the broad interest in this new strain of swine flu.

"From our analysis we have confirmed that the novel H1N1virus likely originated from pigs, based on data that each of the genetic components of this virus are most closely related to corresponding influenza virus genes identified from swine influenza viruses," said Dr. Nancy Cox, chief of CDC's Influenza Division.

However, this new virus is not similar to seasonal H1N1 viruses, she said. In their analysis of 70 samples of the new H1N1 virus from the United States and Mexico, the researchers found minor genetic differences, but consider the virus to be basically homogeneous, Cox noted.

Knowing the genetic make up of the virus makes it easier to come up with a candidate vaccine, Cox said. "We see much less variation among these new H1N1 viruses than we do for typical seasonal influenza viruses," she said.

Sequencing the virus' genetic code is also important for planning the public health response, including knowing which antiviral medications will be effective and which won't, Cox said.

And, Cox added, "We can take measures to be sure that the virus doesn't reemerge in a slightly different form."

In the future, scientists will need to keep a closer eye on pig populations to spot similar emerging flu viruses, the researchers said in the Science paper.

In the United States, most cases of the swine flu continue to be no worse than seasonal flu. Testing has found that the swine flu virus remains susceptible to two common antiviral drugs, Tamiflu and Relenza, according to the CDC.

While the new swine flu only seems to cause relatively mild infection, experts worry that, if the virus mutates, people would have limited immunity to it. The CDC is concerned that, as the H1N1 virus moves into the Southern Hemisphere, where the flu season is just getting under way, it could mutate and return in a more virulent form in the Northern Hemisphere next fall.

On Thursday, U.S. health officials said that, while many states are still reporting new cases of infection, there seems to be an overall decline in visits to doctors and hospitals by people with the disease, indicating that the outbreak might be subsiding.

The CDC reported on Wednesday that some older people may have partial immunity to the new H1N1 swine flu virus because of possible exposure to another H1N1 flu strain circulating prior to 1957. So far, 64 percent of cases of swine flu infection in the United States have been among people aged 5 to 24, while only 1 percent involves people over 65, officials said.

On Friday, the CDC was reporting 6,552 U.S. cases of swine flu in 48 states, including nine deaths, although health officials said the death toll could be as high as 10.

The World Health Organization on Saturday was reporting 12,022 diagnosed cases in 43 countries, including 86 deaths, mostly in Mexico, believed to be the source of the outbreak.

Mexico City on Thursday lowered its swine flu alert level from yellow to green after no new infections had been reported for a week, the Associated Press reported.
U.S. Human Cases of H1N1 Flu Infection



(As of May 22, 2009, 11:00 AM ET)
States # of
confirmed and
probable cases Deaths
Alabama 66 �
Arkansas 3 �
Arizona 520 2 deaths
California 553 �
Colorado 59 �
Connecticut 81 �
Delaware 94 �
Florida 129 �
Georgia 27 �
Hawaii 33 �
Idaho 18 �
Illinois 877 �
Indiana 106 �
Iowa 71 �
Kansas 34 �
Kentucky** 22 �
Louisiana 86 �
Maine 9 �
Maryland 41 �
Massachusetts 197 �
Michigan 176 �
Minnesota 39 �
Mississippi 7 �
Missouri 24 1 deaths
Montana 10 �
Nebraska 29 �
Nevada 32 �
New Hampshire 23 �
New Jersey 47 �
New Mexico 97 �
New York 327 1 deaths
North Carolina 12 �
North Dakota 5 �
Ohio 14 �
Oklahoma 50 �
Oregon 101 �
Pennsylvania 73 �
Rhode Island 9 �
South Carolina 36 �
South Dakota 4 �
Tennessee 89 �
Texas 900 3 deaths
Utah 122 1 deaths
Vermont 2 �
Virginia 25 �
Washington 494 1 death
Washington, D.C. 13 �
Wisconsin 766 �
TOTAL*(48) 6,552cases 9deaths
*includes the District of Columbia
**One case is resident of Ky. but hospitalized in Ga.
Source: U.S. Centers for Disease Control and Prevention


My comment...

It's a very good news that they are closer to the shot.From the data,America has the highest death rate due to the swine flu infection.Although the American scientist can find the remedy,but a lot of money has been used for the research.And the shot must be upgraded frequently because the virus has the ability to mutate their genes to resist the vaccine.So,there should be another way to overcome the virus resistance.Allah is almighty.Despite we get the solution,Allah has the power to cure,control and decide what will be after that.As a muslim,everythings that happens in this life,we must remember Allah and take lessons from it.

Cikgu,guru,murabbi,teacher,sifu

"DATANG DENGAN HARAPAN,PULANG DENGAN KEJAYAAN"


Alhamdulillah...sekian lama dia menghilang,akhirnya,dia kembali jua...itulah internet..ketiadaannya dinanti,keberadaannya dirai..hari ini,23 mei 2009,tamatlah peperiksaan bertulis bagi matapelajaran farmakologi..kini,sedang menghitung hari untuk peperiksaan lisan bagi matapelajaran tersebut.

Sebenarnya,daku tidak kepingin untuk bercerita tentang peperiksaan yang telah dilalui.apa yang telah berlaku,biarkan sahaja berlalu.kita berusaha untuk yang terbaik pula pada masa yang akan datang.chaiyok!!
Hari guru...
walaupun sudah berlalu selama seminggu,namun ingin juga saya ucapkan SELAMAT HARI GURU..terima kasih yang tidak terhingga kepada guru-guru yang banyak mendidik saya sehingga saya ke menara gading demi menggapai cita-cita yang saya(doktor muslim

ah..insyaAllah).

Guru-guru di sunshine nursery(k.kinabalu),tadika kemas(k.pilah),sk senaling,smk za'ba.smka pedas,matriks n9 dan uni zagzig...jasa mereka sangatlah besar....hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya..
Abah selalu berpesan,kejayaan yang kita peroleh hari ini,bukanlah atas usaha kita sahaja,tetapi,orang-orang di sekeliling kita juga turut membantu kita untuk menggapai kecemerlangan...maka,sudah pasti,guru adalah salah satu daripadanya...


Semasa di sekolah dulu,seronok melihat telatah guru ketika Hari Guru.Kemesraan antara murid-murid dan guru sangat terserlah pada hari itu.rindu sungguh dengan suasana itu.semoga suasana itu tidak hanya berlaku ketika hari guru sahaja.Hormatilah guru kita pada setiap masa di mana jua..

Pada suatu masa dahulu,profesion guru amatlah dipandang tinggi oleh masyarakat..akan tetapi,kini,profesion itu disulami lagi deng

an liku-liku gejala sosial dalam kalangan pelajar masa kini.semua masalah sosial pada era kini dicampak ke institusi pendidikan itu.

Saya akui,memang institusi pendidika

n(sekolah,universiti) memainkan peranan penting dalam melahirkan masyarakat yang madaniyyah,namun tidak seharusnya kepincangan sosial dalam kalangan masyarakat terutama remaja dituju kepada institusi tersebut 100%.

Dimanakah peranan ibu bapa dalam penjanaan fardhu muslim dalam ruhiyyah dan jasmaniah anak-anak mereka di dalam rumah yang berteraskan bait muslim.andainya ibu bapa sibuk dengan tugasan mereka,sudah pasti institusi persekolahan menjadi tempat seterusnya.namun,kesibukan itu tidak seharusnya dijadikan alas an.dalam hal ini,BUKAN

KUANTITI masa bersama anak-anak yang menjadi ukuran,tetapi KUALITI masa tersebut.itulah yang lebih utama.

Memang tidak boleh disangkal,guru juga adalah pemangkin kepada pembentukan jasmaniyyah dan ruhiyyah yang sihat kepada murid-muridnya.namun,a

laf 21 ini,membataskan peranan guru dalam aspek tarbiyyah ruhiyyah terutamanya.

Saya masih ingat,penangan yang guru saya berikan semasa di sekolah rendah dulu.Pernah dirotan kerana tidak menjalankan tugasan kebersihan dan kerja rumah.Semasa dalam darjah lima,satu kelas ditampar(teacher saya cakap,lempangan batman)oleh guru bahasa Inggeris saya kerana kesalahan kami tidak mendengar dan mematuhi arahan yang dibe

rikan.Cubitan juga akan sentiasa menghinggap tatkala tidak mendapat 90% dalam ujian bahasa inggeris yang diadakan.Roti panjang juga(pembaris panjang),pernah menjadi santangan kepada tapak tangan apabila tidak menyelesaikan tugasan tajwid.

Alhamdulillah,impak

positif yang saya peroleh hasil daripada hukuman tersebut.Pengalaman tersebut menjadi guru kepada diri ini agar sentiasa taat dan patuh kepada arahan yang diberikan selagi tidak melanggar syarak serta menjadikan saya lebih dedikasi dan memahami amanah sebagai seorang penuntut ilmu.Terima kasih cikgu.

Kini,pelbagai tribulasi membataskan perjalanan hidup sebagai murabbi.Sebagai contoh,di pulau pinang,seorang penjaga membuat laporan tentang seorang guru yang menegur anaknya yang berpakaian ketat semasa PJK(pendidikan jasmani dan kesihatan).Kecoh.Kes yang kecil sahaja,terus melibatkan satu jabatan pelajaran pulau pinang.

PELIK denga

n tindakan manusia yang sebegini rupa.Sepatutnya,penjaga tersebut SEMESTINYA mengucapkan terima kasih kepada guru tersebut kerana telah menyelamatkan anakn

ya dan penjaga tersebut dari sambaran api neraka.Akan tetapi,sebaliknya pula yang berlaku.Pihak atasan pula seolah-olah tidak menyokong tindakan guru tersebut.

Jika difikirkan kembali,peristiwa tersebut sepatutnya boleh diselesaikan dengan baik.Kenapa perlu risau dengan tindakan penjaga tersebut sedangkan pihak atasan seperti kementerian pelajaran mempunyai kuasa untuk menempelak tindakan penjaga tersebut.


ada kaitan dengan yang hidup...


Barangkali,untuk menjaga kepentingan diri(kuasa dan material),mereka akur sahaja kepada suara sengau tersebut.Kuasa sebagai seorang pemimpin,tidak digunakan sebaik-baiknya.semuanya kerana wang,pangkat dan segalanya yang berbentuk keduniaan.Ingatlah,amanah yang diberikan adalah TAKLIFAN(tanggungjawab) bukannya TASHRIFAN(kemuliaan).Apabila menjadi ketua,ingatlah bahawa sebelah kaki menghampiri syurga,sebelah kaki lagi menghampiri neraka.Maka,pilihlah,syurga atau neraka.Inilah akibatnya apabila amanah tersebut tidak diberikan kepada ahlinya.

Buat insan yang bergelar MURABBI,

Semoga kalian tabah dalam liku-liku hidup sebagai seorang pendidik.Manusia kini amat dahagakan ilmu yang mampu memberi kesejahteraan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat.



“Ya Allah,berilah balasan yang sebaik-baiknya kepada guru-guru dan mereka yang pernah mendidik kami,atas didikan mereka pada kami tanpa mengira masa dan ketika,kurniakan juga Ya Allah pahala yang besar atas kasih saying yang mereka limpahkan kepada kami.Peliharalah mereka sebagaimana mereka memelihara kami,menunjukkan akhlak yang mulia kepada kami,mengajar apa yang kami tidak ketahui agar kami menjadio seorang yang berilmu dan membuktikan keberkatan ilmu itu dengan berbakti dan beramal serta melakukan perkara yang Engkau perintahkan dan meninggalkan segala larangan”

Monday, May 11, 2009

Virus yang saya kagumi...

Banyak sungguh virus di dunia ini rupanya.Ada virus yang wujud di alam maya(virus komputer),virus yang memang virus(biological virus) dan tidak kurang juga manusia yang menjadi virus(manusia yang suka buat kacau).

VIRUS KOMPUTER
Seringkali melihat sahabat-sahabat mengeluh apabila terdapat virus ini dalam komputer riba mereka.Desawarsa ini,banyak jenis sungguh virus komputer.Siapalah pencipta virus ini.Adakah mereka yang mencipta virus ini adalah merka yang berikhtiar mencipta resolusi terbaru kepada anti-virus. Habis sistem komputer jadi lembab dan bermasalah.Hanya mampu bersabar sahaja dan mencari insan yang mampu untuk tolong untuk menyahkan virus ini.

MANUSIA YANG BERTOPENGKAN VIRUS
Inipun satu masalah juga.Sudahlah dunia digemparkan dengan pelbagai jenis virus.Dia pun nak jadi virus.Virus yang mengacau kesejahteraan umat masa kini.Pantang melihat keamanan,pasti ada provokasi untuk menjatuhkan satu pihak.Jadilah manusia yang memudahkan urusan orang lain.Mungkin,kita tidak mampu untuk memuaskan hati semua pihak,tetapi jadilah seorang yang tidak menyusahkan.

BIOLOGICAL VIRUS



(Influenza A virus=H1N1 virus)


Kemajuan teknologi perubatan kini seiring dengan peningkatan pertahanan para virus terhadap teknologi ini.Semakin rancak kementerian pertahanan virus-virus ini memperhebatkan senjata mereka.Terutamanya,virus selesema.Dulu digemparkan dengan virus selesema burung(H5N1),kini virus selesema babi(H1N1).

Sebenarnya,saya kagum dengan virus selesema ini.Natijah kepada tindakan mereka,semuanya negatif.Impak negatif yang memeningkan semua pihak.Tatkala ini,semua persidangan tergempar oleh kakitangan kesihatan(WHO) diadakan untuk mencari resolusi kepada virus ini.Saya akui,saya juga risau jika virus tersebut menakluki tubuh kerdil ini.Saya dapat merasakan kegentingan para doktor di Mexico dan Amerika terutamanya dalam menghadapi pesakit-pesakit yang menunjukkan symptom kepada jangkitan virus ini.

Namun,sebagai umat Islam,pasti ada sesuatu yang tersirat di sebalik yang tersurat.Jika difikirkan kembali,manusia juga sebenarnya yang mengundang padah tersebut.

"dan apabila dikatakan kepada mereka,"janganlah berbuat kerosakan di muka bumi!.Mereka menjawab,"Sesungguhnya kami justeru orang-orang yang melakukan kebaikan.Ingatlah,sesungguhnya merekalah yang membuat kerosakan,tetapi,mereka tidak menyedari"..
(Surah al-Baqarah:11 & 12)
Seperti yang kita maklum,saiz virus amatlah kecil dan memrlukan kepada satu mikroskop khas untuk melihat mereka.Kecil-kecil cili padi.Sekecil-kecil mereka,kesan kepada tindakan mereka,satu dunia terasa.Menunjukkan bahawa Allah itu Maha Kuasa.Manusia kini hidup tidak seperti yang disyariatkan oleh Islam.Malah,lebih teruk lagi,sebahagian daripada kita bertindak seolah-olah mereka adalah tuhan.Nah,cukp sahaja virus yang sekecil itu mampu menjatuhkan mereka yang ingkar kepada perintah Allah.Kematian Raja Namrud hanya disebabkan oleh seekor nyamuk atas keegoannya yang tidak mahu tunduk dan sujud kepada Allah menjadi simbolik kepada pandemik yang menggegarkan dunia masa kini.

Namun,hendaklah kita ingat,apa yang terjadi ini,barangkali menjadi kifarah kepada dosa-dosa yang dilakukan,dan mungkin menjadi peringatan mahupun ujian kepada hamba-hamba Allah yang beriman.

"Maha suci Allah yang menguasai (segala) kerajaan,dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.Yang menciptakan mati dan hidup,untuk menguji kamu,siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya.Dan dia Maha Perkasa,Maha Pengampun"
(Surah Al-Mulk:1 & 2)

Kesimpulannya,

SAYA TERTARIK DENGAN GERAK GERI VIRUS SELESEMA :)

my mother

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

(Yusuf Islam-your mother)



Sungguh..hari ibu sentiasa bersama dengan hari peperiksaan.rasa2nya,dari saya darjah 1 sehingga sekarang,2 hari yang bermakna itu sentiasa bersama.Sebenarnya,diri ini masih lagi tidak tahu bilakah tarikh sebenar hari ibu.Hanya tahu,hari tersebut adalah pada bulan Mei sahaja.Walauapapun,yang penting ialah

EVERYDAY IS MOTHER'S DAY

dan

saya mesti SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG kepada kedua-dua ibu dan bapa saya

"Salam mak,yong minta maaf tak dapat jawab dengan baik untuk exam tadi.sedih.huhu.."
Itulah sms yang saya hantar seusai selepas peperiksaan praktikal pathology.Bukannya sms ucapan hari ibu yang saya hantar,tetapi sebaliknya pula.

"Salam yong.masa yong sms tadi,mak berada di tampin.mak mmg sedih dengar berita yong tak dpt jwab dgn baik.sekurang-kurangnya,yong dah berusaha.adakah ini yg final atau ada written n oral,concentrate lah utk paper yg berikutnya.terus berusaha dan berdoa kepada Allah.InsyaAllah,mak sepanjang masa berdoa utk yong.tolong balas.bye".
Alhamdulillah,mujur mak faham kondisi saya.Sedikit kelegaan di hati selepas membaca sms tersebut.Beberapa jam kemudian,mak menelefon saya.Mungkin tidak puas dengan ber'sms' sahaja.Panjang juga perbualan kami.Mak tekun sahaja mendengar rintihan anaknya ini.

Memang mak menaruh harapan yang tinggi untuk saya dan adik-adik.Setinggi kesyukuran diucapkan,dalam hendak mencapai harapannya yang tinggi menggunung itu,tiada sebarang tekanan diberikan kepada kami.Nasihatnya itu menjadi azimat untuk kami adik beradik mengatur langkah untuk menuju ke gerbang kecemerlangan.

Buat mak(Abidah bt. A. Bakar),

SELAMAT HARI IBU
&
SELAMAT HARI GURU